Cetatea Enisala – Cetate Medievala din Romania

Cetatea Enisala – Cetate Medievala din Romania sau Heracleea este amplasata in mijlocul Dobrogei românești, judetul Tulcea, pe un deal înalt de calcar, într-o zonă străveche în care multe civilizații s-au luptat, reunit de-a lungul secolelor, aici se află ruinele unei cetăți misterioase Enisala.

Cetatea Enisala, Yeni-Sale sau vechea Heraclea este o priveliște neașteptată pe drumul care duce din orașul Tulcea spre Constanța, sau invers dinspre Constanta la Tulcea la aproximativ 2 km de orașul care poarta numele cetatii.. Enisala. Odată ajunsi în vârf, puteți admira peisajul impresionant din cetate.

Spectaculoasele lacuri Babadag și Razim, lac care a fost creat prin formarea rândurilor de nisip, care l-au desprins de Marea Neagră, te fac să crezi că cetatea este situată pe malul mării, iar cândva chiar a fost, până când nisipul i-a tăiat accesul direct la el. Dealurile rezervației naturale Enisala amplifică imaginea sălbatică și misterioasă a cetății bătute de vânt.

Nimeni nu știe exact cine a construit cetatea. Se presupune că ar fi fost construită în secolul al XIV-lea de către negustorii genovezi, care dominau la acea vreme navigația, și implicit comerțul în zona Mării Negre. Pereții urmează forma pământului, sunt groși și înalți, atingând înălțimea de 10 metri în anumite locuri. Scopul cetății era controlul și apărarea drumurilor din zona Gurilor Dunării. În Evul Mediu, râurile erau echivalentul autostrăzilor de astăzi.

Cetatea Enisala

Cert este că la sfârșitul anilor 1300 cetatea a intrat sub controlul celebrului domnitor valah, Mircea cel Bătrân, bunicul și mai faimosului Vlad Dracula. Mircea cel Bătrân a extins teritoriul Țării Românești până la malul Mării Negre, l-a învins pe Baiazid Ildirim („Fulgerul”) , temutul sultan otoman, la nord de Dunăre și a fost prezent în timpul înfrângerii unei dezastruoase cruciade antiotomane la Nicopole.
Cetatea a intrat apoi sub stăpânirea turcilor otomani, care ulterior au abandonat-o în contextul pierderii importanței sale strategice ca urmare a formării șirurilor de nisip mai sus menționate.De altfel, numele Enisala provine din limba turcă, Yeni-Sale, „Yeni” – adică Sat Nou.
Cel mai vechi document cunoscut în care se găsește numele Yeni-Sale este cronica turcească a lui Sukrullah bin Sehab-ed-din Ahmed de la începutul secolului al XV-lea. În timpul trecerii sale prin Dobrogea în 1652, celebrul călător turc Evliya Celebi a menționat „cetatea Yeni-Sale, cu zidurile ei înalte, așezată pe un deal pietros”.
Enisala este singura cetate medievală rămasă în zona Dobrogei de Nord. Stând pe ruinele sale și privind în jur, nu poți să nu simți că ai ajuns la „cafăturile pământului”. Cine știe, poate soldații aceia genovezi, valahi sau otomani sau ai oricărei alte națiuni au simțit la fel? Erau fascinați de frumusețea, sălbăticia și pustiirea zonei sau își plângeau soarta pentru că au fost trimiși să păzească o graniță de pe marginea lumii. Marcată de evenimentele trecutului, aflată în bătaia vânturilor, cetatea de la Enisala este azi un punct turistic deosebit în centrul Dobrogei.

Adresa: Enisala, com. Sarichioi, Acces: E87 Tulcea-Babadag, Dj 223A-Enisala

 Program de vizitare:

Marți – Duminică: 9.00 – 17.00; Luni: ÎNCHIS

Tarife: Taxă  vizitare  expoziție : 10 lei/adult; 5 lei/pensionar, preșcolar, elev, student.

Taxă unică de vizitare Gospodăria țărănească conservată ”in situ” și Cetatea Medievală Enisala (valabil de miercuri până duminică): 12 lei/adult; 6 lei/pensionar, preșcolar, elev, student

Taxă fotografiere profesionistă: 100 lei/oră

Taxă filmare  profesionistă: 500 lei/oră

Speram ca va placut articolul Cetatea Enisala – Cetate Medievala din Romania

Daca aveți sfaturi,imagini sau informatii legate de acest articol va rugam sa le trimite-ti Aici , noi le vom scrie sub formă de postare și vom publica informațiile.

Leave a Comment