Taxa pescuit pentru Delta 2020 si Permise Limitate

Conform ziarului de Tulcea, banuim ca la inceputul anului 2020 ARBDD va modifica prevederile Ordinului nr. 610/2009 privind aprobarea tarifelor pentru lucrările și serviciile prestate de către ARBDD la solicitarea persoanelor fizice și juridice, prin introducerea tarifului pentru pescuit sportiv. Pescarii sportivi ar putea plăti o taxă de aproximativ 100 de lei pe zi, anunță guvernatorul Cătălin Țibuleac, sumele urmând să fie stabilite în scurt timp.

La dezbaterea organizată de ARBDD ce a avut loc miercuri 4 decembrie 2019, guvernatorul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a moderat întâlnirea privind practicarea activităților de pescuit în Rezervația Biosferei Delta Dunării desfășurată în Sala de Conferințe a Hotelului Delta, Tulcea.

Scopul întâlnirii a fost identificarea și discutarea problemelor cu care se confruntă pescarii, relația acestora cu ARBDD și cu celelalte autorități implicate în activitatea de pescuit. Proiectul de ordin de prohibiție pe anul 2020, flexibilizarea procesului de obținere a autorizațiilor de pescuit comercial și familial, proiectul de Regulament de pescuit au fost principalele subiecte abordate împreună cu reprezentanții federațiilor/asociațiilor/societăților de pescuit, autorităților locale, institutelor de cercetare, instituțiilor și organismelor de control.
„Am eliberat gratuit în acest an aproximativ 176.000 de permise de pescuit! Vorbim de resursa piscicolă pe care aceşti pescari o iau gratuit din Deltă şi pleacă cu ea unde pleacă. Permisul de pescuit e online şi gratuit. Vor fi permise pentru trei zile sau două săptămâni, nu pentru un an, că niciun turist nu vine să pescuiască un an în Deltă. Pescarii sportivi, cei cu adevărat pasionați de pescuit și nu mânaţi de dorința de a umple un sac cu mârlite, vor înțelege că această taxă propusă are și un rol de a selecta… caracterele “, a mai spus Ţibuleac.
Pescarii comerciali au reclamat numărul mare de pescari sportivi.

 

„Sunt zile cu zeci de bărci pe lacuri, nu se poate circula în siguranță, mulți au permis luat pe Snagov și nici măcar nu știu să circule corect, e periculos pentru toată lumea.Ne rup plasele, noi plătim bani pe scule, taxe, ei pescuiesc gratuit “.

 

Deși la dezbatere nu au participat reprezentanți ai unor asociații de pescari sportivi, unii agenți de turism, care găzduiesc grupuri de pescari sportivi, au pus altfel problema:
„Trebuie găsit un echilibru, degeaba facem zone de cruțare pe bucle colmatate, degeaba pescuim sportiv cath&release dacă la doi pași sunt kilometri de plase, legale sau nu. O prindem, o pupăm și îi dăm drumul în setci. Pescarii sportivi trebuiesc controlați, educați, dar și cei comerciali, găsim canale pline de plase, lacuri închise cu setci, nesemnalizate. În ritmul ăsta, probabil în ceva ani se vor uita degeaba unii la alții, sportivii la comerciali, pește nu va mai fi “.

Cu siguranță preconizată taxă va stârni nemulțumiri, mai puțin printre pescarii tulceni, care vor beneficia în continuare de gratuitate, însă dacă, așa cum s-a propus, fondurile încasate vor merge strict către repopulări, este una binevenită.

Speram ca va placut articolul nostru.Daca doresti sa contribui la acest articol o poti face cu placere Aici, Noi tinem cont de sfaturile dvs., asta.. pentru ca ne pasa.

Leave a Comment