Cleni – Natura si noi - Despre Pescuitul la Clean - Ghid

Cleni – Natura si noi – Daca sunteti dintre aceia care au microbul ce da incurabila boala a pescuitului sportiv, cand vremea buna se prelungeste incat apele raurilor sclipesc limpezi printre dealuri sau in imensitatea campiei, de la inceputul verii si pana toamna tarziu, exista un foarte bun si mai ales la indemana mijloc de a va verifica maiestria-pescuitul la clean.

Cleanul prezinta un pronuntat caracter de rapitor, oferind pescarului dornic de un pescuit variat posibilitatea de a-si etala intreg asenalul de cunostinte; de aceea vom incerca sa prezentam pe scurt metode de pescuit cu lanseta si “momelile” artificiale cu cele mai bune rezultate.

Indiferent de metoda folosita, pentru reusita partidei, in zonele de campie mai ales, vom alege ca locuri de pescuit sectoarele de rau mai putin circulate, pastrand o liniste desavarsita si deplasandu-ne cu maximum de precautie, cleanul fiind foarte suspicios si ascunzandu-se la cel mai mic zgomot.

Cautand sa fim mereu ascunsi de ochiul iscoditor al cleanului, vom insista lansand in special in locurile greu accesibile, scotocind si acoperind cu lansari repetate toate cotloanele.

Pentru un astfel de pescuit la clean e necesara o varga de 2,50-3 metri, cu actiune de varf, pe care  sa o putem folosi atat pescuind cu lingurite rotative sau voblere, fie in pescuit cu musca artificiala, folosind firul conic, de musca sau lansand cu ajutorul “buldo-ului”.

Folosirea “buldo-ului” fiind mai la indemana celor care vor sa-si incerce in mod sportiv sansa la pescuit, vom incerca sa prezentam doua dintre mustele artificiale cu rezultate foarte bune in lunile de vara. Prima este o musca de gunoi a carei imitatie din material plastic se gaseste in magazinele de specialitate.

A doua e o omida realizata prin infasurarea unor barbule negre sau brune de la penele mari de paun, impreuna cu pene galbui de pe gatul cocosului, pe o bucata de vierme din material plastic sau un mat subtire din cauciuc.

La capete, barbulele si penele se leaga cu ata si se fixeaza prin lacuire. Mustele se pun pe carlige nr. 10 legate cu un forfac de 0,14-0,15 mm. Lansarea se face in susul apei (de obicei) in asa fel ca mustele purtate de curent sa ajunga in locurile in care banuim ca s-ar afla vreun clean. Jucand usor din varful vergii momeala pe suprafata apei, mai ales in zilele foarte calde, vom avea sansa unor capturi respectabile.

Speram ca va placut articolul Cleni – Natura si noi.Daca doresti sa contribui la acest articol o poti face cu placere Aici, Noi tinem cont de sfaturile dvs.. pentru ca ne pasa.

Leave a Comment