Mreană – Totul despre Mreană

Mreană – Totul despre Mreană Barbus cu denumirea comună de Barbel, in latina Barbus, este un peste care face parte din familia ciprinidelor, mreana este de culoare maro deschis pana la maro verzui cu laturile galbui si corpul alb, si o gasim frecvent in raurile Europei: la nord de Pirinei și Alpi, de la Adour (Franța) spre est până la Neman (Lituania, Rusia), în râurile care se varsă în Oceanul Atlantic, Marea Nordului, sudul Mării Baltice, nordul Mării Negre (de la Dunăre, Nistru, până la Nipru), în sud-estul Angliei la nord de Yorkshire și aproape în toate râurile din Franța care se varsă în Marea Mediterană. In tara noastra o gasim în toate râurile de deal și șes Prut, Siret, Jiu, Olt, Argeș, Tisa, Mureș, Cerna, fluviul Dunarea etc. Lungimea ei normala este intre 30 si 120 cm si 4 kg greutate, dar au fost prinse exemplare si de 12 kg. Poate trai undeva pana la 20 de ani.

Capul este ascuțit, iar ochii ei sunt destul de mici, sunt așezați în sus pe părțile laterale ale capului, si este recunoscută prin gura sa cu buze groase, carnoase și două mustati scurte pe buza superioară și două mai lungi la colțul gurii sale.Aceste mustati au celule gustative și tactile și ajută peștii să localizeze hrana pe albia râului.

Mreana se reproduce la sfârșitul primăverii, între mai și iulie, iar când ouăle sunt fertilizate de către masculi, acestea durează aproximativ 10 până la 15 zile până la eclozare.Icrele nu sunt comestibile, sunt toxice pentru consumul uman.

Mreana este predominant hrănitor de fund si o gasim zonele cu pietriș al râurilor, zonele unde sunt curenti.Se hrănesc cu nevertebrate vii, creveți de apă dulce, melci, larve de insecte, nimfe, crustacee și moluște. În lunile de vară, mreana poate fi găsită în zonele de apă mai rapide, zonele unde curg nu linistite cum sta de exemplu Crapul .În lunile de toamnă și iarnă, peștii migreaza spre apele mai adânci, mai lente.

Mreană

Momeli pentru prinderea Mrenei

Cele mai bune momeli pe care le consider cele mai bune, pentru a prinde o Mreana, sunt viermi,  viermi de cascaval, cascaval, porumb dulce, pelete și boilies de marimi mici,  cuburi de brânză, viermisori roșii, pâine,rame au fost prinse exemplare si la coropisnite noaptea ea fiind un peste nocturn. Când o mreana este agățată, mare atentie nu va renunța cu ușurință și va lupta până la epuizare.

Mreana mai mare nu renunță ușor și luptă cu putere, prin urmare este nevoie de un fir de pescuit, carlig , lanseta mai de calitate si puternice pentru a se potrivi cu puterea mrenei.Datorită calităților lor puternice de luptă, Vezi articol Aici

Deși mreana este prinsă pe tot parcursul anului, este mai degrabă un pește de vară și toamnă. Dacă nu o abordati cu un echipamentul corect, nu veți avea nici-o șansă să prindeti una.Când agățați prima femela, este puțin probabil să o scapati, deoarece atunci când o mreana este intepata, aceasta se va rupe firul foarte rapid daca e un fir slab.Un pește puternic cu o formă a corpului perfect pentru a trăi în apele curgatoare rapide, mreana este considerata ca fiind cel mai luptător pește din râu.

Mrenele cresc destul de repede și se maturizează când au cinci sau șase ani, cu o mama femelă mai mare decât masculii.Desigur, majoritatea celorlalte momeli pot fi folosite și toate s-au dovedit a avea succes. Fire Intinse!

Leave a Comment