Ordonanta militara nr.8 a pus azi pe jar toata suflarea pescareasca

Azi, ca noi tot stam in casa, Ordonanta militară nr.8 a pus azi pe jar toată suflarea pescărească. Art.1 anunţă că este permisă deplasarea în vederea desfăşurării activităţii pescarilor comerciali şi a celor din unităţile de acvacultură. Se declanşează isteria. Mai e prohibiţie ?! E ordonanţa militară e mai tare decât ordinul de prohibiţie ?!! De ce au voie să meargă in prohibiţie comercialii, iar pescarii amărăşteni n-au voie ?!!!

Pe tot noianul de întrebări justificate intervine prompt ANPA cu un comunicat şi dă.. aditiv la fasole: “Menționăm că prevederea O.M. nr. 8/2020 a fost introdusă în baza solicitării Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură pentru a permite desfășurarea activităților specifice pentru angajații care lucrează în fermele de acvacultură.”

Situaţia comportă câteva observaţii:

In primul rând, din laşitate şi dându-şi seama că a generat o mare controversă, ANPA mentionează că art.1 a fost introdus pentru fermele piscicole, omiţând intenţiont să spună că beneficiarii sunt pescarii comerciali de pe apele naturale.Se remarcă şi lipsa de profesionalism, dar şi servilismul celor care au făcut propunerea.

Deplasarea pescarilor comerciali autorizaţi şi a celor din fermele de acvacultură era justificată anterior şi acoperită prin prevederile Ordonanţei militare nr.3/24.03.2020, ambele activităţi fiind încadrate atât la deplasare în interes profesional cât şi la deplasare în interes agricol, pescuitul şi acvacultura făcând parte din sfera agriculturii.

Probabil că au fost situaţii în care lucrătorii MAI i-au luat la întrebări pe niscaiva braconieri mai conexaţi, aceştia sunând trâmbiţele către ANPA. S-a cerut să se permite în mod explicit ca pescarii comerciali să poată ajunge pe baltă.

In zgomotul de fond, după săptămâni tensionate în lupta cu epidemia, MAI include solicitarea ANPA în O.M. nr.8. Drept urmare, guvernul decontează această eroare de atitudine şi nemulţumirea a sute de mii de pescari, care oricum sunt sătui de modul în care este tolerat braconajul pe apele publice.

In concluzie.

Pescarii amărăşteni, desi sunt sute de mii, rămân amărăşteni. In loc ca ANPA să solicite eventual sprijin pentru pescari şi ferme piscicole cu licenta, a ales să facă lobby pentru comercialii de pe apele naturale, în speţă pentru cei care au secătuit apele publice. Servilism şi lipsă de profesionalism.

Mai remarcăm şi puterea de influenţă a plăsarilor, care au ţinut morţiş ca ordonanţa militară să le protejeze explicit activitatea, deşi sunt nenumărate branşe economice care suferă restricţiile necesare.

Domnule ministru Vela,
Vă rugăm şi noi, pescarii şi asociaţiile de pescari independente, să emiteţi o ordonanţă militară de care să beneficieze plăsarii. După ce se termină cu nenorocirea asta de covid, daţi o ordonanţă pentru combaterea la sânge a braconierilor. Instituiţi comandă militară la ARBDD şi la ANPA. Promovaţi şi sprijiniţi cadrele MAI care tratează serios flagelul braconajului. Aduceţi unităţi militare din Sălaj şi Satu Mare pentru paza Dunării şi a Deltei Dunarii.
Stârpiţi braconajul din România, ultima ţară din UE care mai tolerează astfel de practici !

Daca doresti sa contribui la acest articol o poti face cu placere Aici, Noi tinem cont de sfaturile dvs., asta.. pentru ca ne pasa.

Leave a Comment