Pălămidă (pește) – Totul despre Palamida

Pălămidă (pește) – Totul despre Palamida, Sarda sarda – Palamida este raspandita in apele Oceanului Atlantic,in marile bazinului mediteranean,in Marea Neagra si Marea de Azov.Acest rapitor marin care face migratii in marile unde locuieste,are corpul alungit,zvelt la exemplarele tinere si gros fusiform la exemplarele adulte.

Se mai recunoaste dupa botul alungit si ascutit,precum si dupa prezenta a numerosi dinti puternici.Inotatoarea dorsala este dubla,fiind urmata de opt pinule,iar anala de sapte pinule.Inotatoarea caudala,scobita adanc,are doi lobi lungi.Coloritul palamidei este frumos.In stare vie ea este de un albastrui-inchis pe spate.Dupa moarte devine neagra pe spate,iar laturile capata o culoare violeta deschisa sau cenusie.

Se mai disting 8-9 linii intunecate,inguste si dispuse oblic.Exemplarele tinere au benzi transversale lungi.Limba si interiorul gurii sunt negre,iar abdomenul argintiu.Palamida este un inotator foarte bun,intrecut numai de chefal.Lungimea atinge maximum 85 cm,iar greutatea 8 kg.In mod obisnuit insa,exemplarele mature masoara 60-65 cm lungime si cantaresc 4 kg.

palamida jpg

La fel ca scrumbia albastra,palamida intreprinde migratii de hranire si de reproducere in Marea Neagra.Astfel,o mare parte din cardurile de palamida vin primavara din Marea Mediterana si Marea de Marmara pentru a se hrani si reproduce in Marea Neagra.De asemenea,nu este exclus ca o buna parte din cardurile de palamida sa nu se mai reintoarca in Marea de Marmara si Marea Mediterana.

Pescuitul palamidei se bazeaza tocmai pe aceste migratii.Reproducerea are loc si in Marea Neagra,ca si in alte mari,in luna iunie.Larvele si puii cresc repede,astfel ca in luna noiembrie din acelasi an,deci la interval de 4-5 luni de la reproducere,ajung lungimea de 30-35 cm si greutatea de 400-450 g.La varsta de 3 ani palamida masoara 55-60 cm si are 3-4 kg greutate.

Rapitor lacom si nesatios,acest peste se hraneste cu sprot,hamsii,stavrizi,scrumbii,cu puiet de chefal si nu-si cruta nici propria-i progenitura.De-a lungul litoralului romanesc pescuitul este slab ca randament,cele mai mari cantitati pescuindu-se in dreptul Crimeii si Caucazului,in dreptul Turciei si de-a lungul coastelor R.P. Bulgaria.Pescuitul mondial de palamida se cifreaza anual la 15.000.000-20.000.000 kg.

Speram ca va placut articolul Pălămidă (pește) – Totul despre Palamida. Este posibil sa-ti placa si articolul despre Pisica de mare.Daca doresti sa contribui la acest articol o poti face cu placere Aici, Noi tinem cont de sfaturile dvs., asta.. pentru ca ne pasa.

Este posibil sa-ti placa si cum obtii un Permis de pescuit in Marea Neagra

Leave a Comment