Vulpea de mare,vatosul

Vulpea de mare,vatosul – Alaturi de calcan,pe fundurile nisipoase ale marii,la o adancime ce nu depaseste 70 m,vecin vremelnic morunului,isi afla loc de trai vulpea de mare sau vatosul.Denumirea ii revine,poate si datorita faptului ca foloseste ades viclesuguri  in urmarirea prazii-pestisori sau crustacei.Este raspandita in Oceanul Atlantic,in bazinul mediteranean,in Marea Neagra si partea de vest a Marii Baltice.

Vulpea de mare are corpul de forma unui romb,de culoarea mediului inconjurator,obisnuit asemanatoare nisipului,cu numeroase pigmentatii.Ochii,dispusi pe partea dorsala a corpului,sunt destul de mari fata de restul corpului.Ea se caracterizeaza,asemenea altor pesti de pe fundurile nisipoase,printr-o seama de excrescente tepoase,mai ascutite pe spate,mai tocite pe burta.

Coada este prevazuta si ea cu tepi.Ca lungime masculul atinge pana la 70-90 cm,iar femela pana la 1,5 m,greutatea variind intre 5 si 8 kg.Vulpea de mare se apropie de tarmul romanesc al Marii Negre primavara si la inceputul verii,aflandu-si loc pana la adancimea de 15-25 m,unde-si depune ouale.

Vulpea de mare jpg

O femela depune dupa copulare(masculul are organ copulator) 6-10 oua mari,a caror incubatie,pana la ecloziunea puilor,dureaza 4-5 luni.La noi nu se consuma carnea acestui peste,care in alte tari este socotita ca gustoasa.

Asemenea rechinului,la vulpea de mare este apreciata valoarea economica a ficatului,care reprezinta 6,5% din greutatea totala a corpului,avand un continut ce abunda in grasimi(60,42-66,58%).Din ficat se extrage vitamina A.Pielea vulpei de mare,frumos tabacita,se aseamana celei de rechin,ca dovada ca pielarii o denumesc “piele de rechin”.In tara noastra se pescuiesc,din aceasta specie,in medie 8500 kg anual.

Speram ca va placut articolul Vulpea de mare,vatosul. Este posibil sa-ti placa si Pisica de mare. Daca doresti sa contribui la acest articol o poti face cu placere Aici, Noi tinem cont de sfaturile dvs., asta.. pentru ca ne pasa.

Leave a Comment