Calcanul – Totul despre Calcan

Calcanul poate fi socotit reprezentantul tipic al speciilor de pesti marini ce fac parte din ordinul pleuronectiformelor.Aceste specii au corpul asimetric,comprimat foarte mult lateral si culcat pe o parte.Asa,de exemplu,calcanul este culcat pe latura dreapta si,de aceea,ochiul drept este asezat pe partea stanga,alaturi de ochiul stang.Deci,cand ne uitam la calcan,ceea ce vedem deasupra este latura lui stanga si nu spatele.

De altfel,daca cercetam pozitia gurii si a aripioarelor pectorale,observam ca ele sunt simterice.Gura este terminala,iar aripioarele pectorale se gasesc una dedesubt si alta deasupra,in partea pe care sta culcat calcanul.Aripioara dorsala este aceea care inconjoara corpul pe partea stanga,daca privim pestele de deasupra.Aceasta asimetrie este insa secundara,intrucat apare in timpul dezvoltarii.

Din ou eclozeaza la inceput un pestisor cu simetrie bilaterala perfecta,care este pelagic(de suprafata).Fenomenul de asimetrie se petrece dupa doua luni cand se culca pe una din laturi,pe dreapta si devine bentonic,aproprindu-se de maluri in cautarea hranei.La exemplarele adulte,corpul este acoperit cu solzi mici si butoni ososi mari.

Calcan marea neagra jpg

Acestia se gasesc pe ambele laturi ale corpului.In mijlocul fiecarui buton se afla un spin subtire.La exemplarele tinere lipsesc spinii de pe butoane.Lungimea la care ajunge calcanul este de 1 m,iar greutatea de 8-10 kg.

Obisnuit,calcanul este lung de 0,60-0,80 m,cantarind 3-4 kg.Desi dupa infatisare ar parea pasnic,calcanul este un peste rapitor,care consuma in special hamsii,aterina,guvizi,barbuni si bacaliari,adica pestii bentonici si pestii care carduiesc iarna in vecinatatea fundului.

In timpul reproducerii,care are loc in aprilie-mai,cand femela depune 8.000.000-10.000.000 de icre mici,calcanii adulti parasesc adancimile marii(80-100 m) si migreaza catre mal.Aici se declanseaza reproducerea.

Acest moment este folosit pentru pescuitul calcanului cu setcile.In unii ani se pescuiesc de-a lungul litoralului romanesc,cantitati importante de calcan(500.000-700.000 kg). Carnea sa gustoasa,alba,dulce parca ar fi de pui,se consuma in stare proaspata. Icrele,marunte si fine ca nisipul marii,se pot,de asemenea,conserva,dand un produs bun,de calitate.

Speram ca va placut articolul Calcanul, este posibil sa-ti placa si Pisica de mare

Daca doresti sa contribui la acest articol o poti face cu placere Aici, Noi tinem cont de sfaturile dvs., asta.. pentru ca ne pasa.

Leave a Comment