Stavridul – Caracteristici Stavrid

Stavridul – Caracteristici Stavrid – Este unul din cei mai raspanditi si frumosi pesti pelagici din Marea Neagra este stravridul, reprezentat prin specii inrudite in toate marile si oceanele din zona temperata.

Se recunoaste usor datorita corpului sau fusiform, turtit lateral, dar mai cu seama dupa linia laterala curba, acoperita cu mici placute, care, in partea posterioara a corpului formeaza o creasta ascutita. Lungimea lui ajunge pana la 40-45 cm, iar greutatea poate atinge 2 kg.

Obisnuit, de-a lungul litoralului nostru se pescuiesc exemplare de 15-20 cm lungime, cu greutate de 40 g.In intervalul 1950-1960 s-au pescuit in vecinatatea Caucazului milioane de kg de stavrid mare, fapt neintalnit in istoricul pescuitului in Marea Neagra.

Coloritul corpului este frumos, verzui pe spate si argintiu cu irizatii albastre-violet pe laturi si abdomen.

Caracteristic la el este prezenta unei pete negre pe coltul de sus al opercului. Stavridul se reproduce in iunie-iulie, cand depune un numar mare de icre dar foarte mici ca dimensiune avand diametrul de 0,23-0,28 mm. Desi omnivor, prefera puii de peste si pestii mici ca hamsia, gingirica, aterina. El este un peste de card, intreprinzand calatorii la suprafata apei.

Fiind un peste cu o larga raspandire in mari si oceane stavridul formeaza obiectul pescuitului industrial. La litoralul romanesc se pescuiesc vara la taliene in medie 180.000-200.000 kg anual, in unii ani productia de stavrid putand ajunge la 700.000 kg.

Speram ca va placut articolul Stavridul – Caracteristici Stavrid, este posibil sa-ti placa si Calcanul sau Labanul, chefalul mare

Daca doresti sa contribui la acest articol o poti face cu placere Aici, Noi tinem cont de sfaturile dvs., asta.. pentru ca ne pasa.

Leave a Comment