Bete de pescuit - Alegerea betelor de pescuit

Bete de pescuit – Despre lansete, un singur bat nu corespunde pentru toate tipurile de pescuit maritim. Sunt necesare diferite tipuri, pentru diferite metode si conditii de pescuit. Evitati combinatiile, mai ales combinatia betelor telescopice cu cele obisnuite, care nu fac fata extremelor pescuitului maritim!

Cumparati batul corespunzator tipului de pescuit maritim ales- un bat pentru aruncarea de pe mal si unul necesar pentru aruncarea momelii din barca. In compozitia betelor moderne intra fibra de sticla, de carbon Kevlar sau Boron, avand compozitii si straturi diferite, pentru a ajunge la elasticitatea, greutatea si rezistenta dorita. In general omul primeste ceea ce plateste, altfel spus, betele mai scumpe sunt mai bune calitativ. Betele ieftine au peretii subtiri si inele de proasta calitate- daca puteti, evitati-le!

Bete folosite pe malul marii si pe diguri:

Lungimea batului este importanta in cazul lansarii de-a lungul malului, cel mai mic fiind de 3 metri si 70 de centimetri. Motivul este ca distanta de aruncare este direct proportionala cu lungimea batului iar aceasta distanta este hotaratoare in privinta succesului pescuitului de pe mal. Batul sa fie corespunzator cu lansarea a 170 g plumb.

Majoritatea betelor bune pentru lansarea de pe mal sunt fabricate sa corespunda aruncarii greutatii de 113-226 g. Betele pentru lansarea de pe mal au doua parti care sunt conectate cu bucse. In cazul unora cele doua parti sunt la fel de lungi, pe cand in cazul altora, partea de sus are 2,74 m, iar partea de jos, mai groasa, este de 0,9 m.

Batul dintr-o singura bucata este mai avantajos si nu creeaza probleme la lansare. Dimensiunile betelor de mal, in functie de diferitele stiluri de lansare cunoscute, difera de cele ale betelor mai puternice, ca si de cele confectionate pentru lansarea in stil pendul. Acestea au o actiune de lansare mai buna, avand partea de sus mai elastica. Betele de lansare cu manerul culisant au un tub cu rol de suport, care asigura fixarea mulinetei pe acestea.

Avantajul lor este ca pot fi reglate, facand posibila pozitionarea exacta a mulinetei. Feriti-va de suportul fix de mulineta! Doar daca nu cumva corespunde stilului propriu de lansare. Inelele sunt diferite in cazul betelor folosite cu mulineta cu tambur fix sau rotativ (multiplicator). Modelele de bete cu mulineta cu tambur fix (Fixed-spool rod, FS) se noteaza cu literele FS. Au inele mai mari si mulineta este asezata in partea de jos a batului.

Mulinetele cu multiplicator se noteaza cu M si sunt prevazute cu un numar mai mare de inele mai mici, pentru ca mulineta este asezata la capatul batului, conducand firul deasupra batului, chiar daca acesta se indoaie. Cele mai bune inele sunt considerate cele de marca Fuji si Seymo. Feriti-va de imitatiile ieftine, care ruginesc repede in apa de mare!

Bete folosite in barci:

Vergile folosite in barci sunt in general mai scurte de 2,4 m. Cele care sunt mai lungi sunt greoaie, se manevreaza greu, locul in barca fiind mic, limitat. Exceptia o constituie vergile folosite la flux, cu care trebuie sa se arunce departe de barca (vom scrie mai detaliat despre ele).

Betele pentru barca se vand in general in functie de categoria firului utilizat: categoria de fir intre 11,8-20,2 kg, pentru pescuitul de la gura de varsare a raurilor, intre 11,3-13,6 kg, pentru pescuitul in general cu plumbul la fund si pescuitul usor de pe epava (wrecking), de 22,7 kg, pentru pescuitul de pe epava si de 36,3 kg, pentru anghile mari si rechini.

Pentru pescuitul din barca, sunt importante suporturile fixe pentru lansete, pentru ca un peste puternic ar putea misca usor suportul slab sau improvizat, stricand astfel placerea pescuitului. De obicei, barcile pentru pescuitul de amatori, cumparate sau inchiriate sunt prevazute cu suporti.

Recomandari:

O metoda ideala pentru a scurta batul este indepartarea partii de jos, ca manevrarea sa devina mai usoara. Unele modele pot fi “micsorate” (reduse) daca partea de jos poate fi largita ca sa intre mult cealalta parte.

Leave a Comment