Intretinerea echipamentului de pescuit - Sfaturi pentru pescari

Intretinerea echipamentului de pescuit – E aproape sigur ca pescarul maritim, sau chiar de apa dulce mai devreme sau mai tarziu trebuie sa se confrunte cu probleme provocate de deteriorarea sau defectiunile echipamentului de pescuit.

Intretinerea regulata ajuta la prevenirea defectelor generale de echipament, cum ar fi de pilda ruperea firului, inelele rupte, coroziunea mulinetelor etc., dar se pot intampla si accidente, asa ca este recomandat sa ne luam piese de rezerva ca de exemplu: segment de mijloc, fir de rezerva, plasa pentru lampa de gaz si becuri pentru lampile semnalizatoare;

Intretinerea echipamentului de pescuitMai putem avea nevoie de un suport (cloaster), de un fitting retinator de fir, de o bobina de banda adeziva, de bandaj pentru fixarea provizorie a inelelor rupte si a altor piese mici si chiar pentru ingrijirea degetelor taiate. Esenta intretinerii echipamentului consta in verificarea si curatarea regulata a unditelor si a mulinetelor. Mulinetele trebuie spalate dupa fiecare excursie, manevrandu-le sub robinet si inlaturand cu o periuta de dinti veche sarea, nisipul si plantele marine.

Dupa aceasta, mulinetele trebuie sterse pana la uscarea completa, folosind hartie de matase. Sa nu punem mulinetele umede in sacul suport de mulineta uscat! Le vom lasa sa se usuce in aer liber. In mod asemanator sa nu lasam mulinetele acoperite cu sare in cutia cu echipament, pentru ca sarea declanseaza coroziunea metalului! Mulinetele, mai ales cele cu tambur mobil, multiplicatoare trebuie demontate si curatate si in interior.

 

In orificiile dintre carcasa si tamburul multiplicator poate patrunde apa de mare la componentele de pe axuri; este absolut necesara inlaturarea apei de acolo in vederea evitarii coroziunii. Mulinetele prevazute cu tambur fix sunt inchise si apa marii nu poate patrunde la mecanism, astfel incat ele trebuie curatate doar in jurul si deasupra tamburului.

 

Cea mai simpla este intretinerea mulinetei cu multiplicator: demontarea se consta in inlaturarea celor trei suruburi de sustinere, fixate tocmai pentru acest scop. Sa stergem nisipul si petele de apa, apoi sa ungem cu ulei pentru unelte palierele si partile interioare, inainte de remontare!

 

Repararea lansetei si bobinarea sa de jur-imprejur:

La repararea unditei sale, pescarul poate efectua la schimbarea cate unui inel sau intarirea suportului de mulineta. Schimbarea inelelor este foarte simpla, desi stabilitatea lor este foarte importanta. O fixare perfecta se poate obtine prin aplicarea treptata de excpozy, rasina si straturi de lac. E important sa uscam bine fiecare suprafata inainte de aplicarea stratului urmator.

Reglarea mulinetei:

Reglarea exagerata nu este in general necesara pentru ca palierele mulinetei trebuie doar simplu curatate si unse cu ulei. Este mai important ca sistemele de franare sa functioneze. Pentru orice alte nereguli sa ne adresam unui specialist, pentru ca mecanica fina, frana magnetica fina necesita maini pricepute! Mulinetele cu tambur fix nu necesita reglare, functionarea lor depinzand mai mult de umplerea corecta cu fir.

 

Nu e bine sa incercam, numai daca suntem siguri de aptitudinile noastre. E mai bine s-o trimitem la reprezentanta pentru verificare sau reparare. Certificatul de garantie ne ajuta in micsorarea cheltuielilor, desi multi producatori cer bani numai pentru piesele de rezerva.

Idei de intretinere:

Nu inlatura unguentul de pe partile interioare ale mulinetelor, pentru ca acesta tine departe si sarea de partea mecanica! Unditele pot fi spalate cu apa si sapun. Examineaza inelele lansetei, daca nu au cumva crapaturi sau rupturi! Acestea trebuie corijate. Curata suportul de mulineta de nisipul uscat!

Speram ca va placut articolul Intretinerea echipamentului de pescuit.

Leave a Comment