Mamaliga crapilor de dunare

Mamaliga crapilor de dunare – Dragii mei eu de foarte mult timp pescuiesc numai la mămăligă si bineințeles urmăresc sa prind Crapul salbatic. Rețeta mea este foarte simplă, trebuie să aveți un mălai de calitate, de obicei cumpăr de la market, cel mai ieftin mălai si este foarte bun pentru că are o garanție de mai mult de șase luni.

Deci depinde prospețimea mălaiului, eu utilizez doar o jumătate de pachet de mălai, mai exact o jumătate de kilogram, într-un ceaun mai măricel cam de 2,5 kg – 3 kg , adaug 1 l de apă, presar un praf de sare, in jur de o jumătate de lingură, chiar dacă este ceva mai sărată pentru mine nu are importanță, dimpotrivă poate fi mai buna,adaug o mânușiță de mălai, ca să aibă de ce să se prindă celălalt mălai și las să de-a în clocot, sunt atent să nu curgă pe lângă ceaun, pentru că de obicei când dă în clocot face spumă, de aceea atunci când se apropie momentul să de-a în clocot mestec puțin să dispară spuma.

Nu adaug mălaiul tot odată, cel care mi a mai rămas,îl pun în mijlocul ceaunului, o să iasă un moț afară așa ca vârful de munte și aștept ca spuma să se mai ridice puțin spre vârf,chiar ajut eu spuma ca să îmbibe vârful mălaiului sau îl presez cu lingura puțin ca să se ude.

După ce am facut toate astea,pun făcălețul în mijlocul mălaiului și o împart în două cu grijă să nu o amestecăm tot mălaiul în ceaun, trebuie împărțit în două părți aproximative egale ca să pătrundă apa printre ele și să le fiarbă bine și las la foc potrivit aproximativ 15 minute până scade apa și se produc balonaș așa frumos

Nu trebuie să scadă prea multă apa, pentru că dacă o faci prea tare, devine fărâmicioasă sau prea tare, nu este bună nu o acceptă peștele, deci când mai rămâne puțin conținut lichid în ceaun o mestecăm: prindem ceaunul  si mă folosesc de o lingură de lemn de mărime mijlocie.

Deci nu mică, mijlocie și după ce o amestec foarte foarte bine cu făcălețul,cu lingura de lemn apăs de pe marginea tuciului pe conținut, cu această ocazie fac și eu o presare, o presare bună a mămăligii în ceaun, după ce o presez bine, o pun la răsuflat, la foc iute.. foc foarte bun.

După ce a răsuflat, in jur de două minute, să zicem aproximativ, să nu o lăsăm prea mult pentru că se afumă se prindă de fund cu o mănușă de piele etc., prindem de cordița de sârmă cu mâna și cu mănușa de piele punem în fundul ceaunului și o răsturnăm pe un capac de lemn, în orice caz trebuie lovit cu buza ceaunului ca să se desprindă din ceaun, în cazul în care a ieșit prea moale, o introducem pentru două minute la microunde, o punem în castronul de porțelan sau ce avem noi acolo, și o ținem în funcție de cât vrem să fie de tare la microunde se usucă foarte repede și devine foarte tare.

Dacă pescuiești la crap și ai și mărunțiș împrejur care toacă mămăliga, e bine să fie mai tare mămăliga, așa că la microunde se face foarte bună și la microunde o putem pune și întreagă și o singură bucată și pătrățele tăiate deja, tăvălite prin să zicem griș, ca să nu se lipească unele de altele,le ținem un minut două, câteva secunde, cât avem nevoie, cinci minute,  pentru că se întăresc foarte repede, experimentația asta și pe cârlig se pune cubulețul mai lunguieț,proptit în baza cârligului și să depășească vârful cu unu doi milimetri căci vârful descoperit alungă peștele.

Eu folosesc un cârlig mai larg, ca să nu înghită tot cârligul, ci să bage botul pe cârlig un cârlig mai larg cum ar fi cu cioc de papagal și material foarte bun al cârligului ,de preferat alb sau galben să fie materialul, merge orice culoare, dar trebuie să nu se rupă cârligul de preferat să se arcuiască dar foarte puțin, să nu fie cassant, să nu fie prea moale, să-l dezdoaie crapul care profită de orice moliciune a cârligului ca să îl dezdoaie și să fugă sau sa scape, deci cioc de papagal și foarte rezistent să nu fie prea gros, întradevăr mămăliga stă mai bine pe un cârlig gros, dar este posibil sa nu il mai ia peștele când îl simte așa gros ..evita.

Pe malul apei la o adâncime de cel puțin 2 m până în 6,7,8 m aleg un loc cu un curent mai slab, dar e bine să fie curent, să fii în apropierea curentului principal ca să aibă comunicare cu un teritoriu cât mai mare, deci acolo îl momesc cu niște cocoloașe făcute cu grâu, iar mămăliga o frământ cu grâu, la o jumătate de kilogram de mămăligă poți să pui 200,300 g de grâu, dacă e nevoie mai pui puțină apă ca să se lipească, să se frământe si să se amestece bine, dacă nu îl faci simplu dacă ai mămăligă mai moale, si nu mai adaugi apă.

Cocoloașele cât să încapă într o mână, așa deci ,bine compactate ca să pot să le arunci la distanță mare relativ 20 m, 25- 30 m cât ai nevoie și le arunci dacă ai curent cu 10 m 15 m chiar și 20 m mai departe în funcție de de adâncimea apei mai in amonte ca să momești.Și peștele de obicei vine mai în aval, dacă ai mai multe lansete lanseta din stânga(malul românesc al Dunării) ți-o vizează prima dată, acuma orientați-vă și dumneavoastră după teren.

Nu pun arome in mămăliga, o las așa cum este ea, de la mama ei, pentru mâncat,singura diferență e ceva mai multă sare dar efoarte buna și cu sare in cantitate normală, într adevăr dacă e dulce uneori atrage mai bine, dar mai e o problemă dacă ai mămăliga dulce se strică mai repede, și eu cum stau mult timp la Dunăre pe căldură, prefer să o țin într-un prosop. Eventual umectat cu apă stors ca să nu se usuce mămăliga să nu crape și fac cubulețe cu firul de nailon în funcție de cât utilizez nu o tai pe toată odata ca să nu se usuce. Cam asta este reteta mea, fir întins!

Speram ca va placut articolul nostru Mamaliga crapilor de dunare.

Este posibil sa-ti placa si 10 metode de folosit porumb la crap pe dunare si delta dunarii, Nadirea Crapilor salbatici pe zona cu butuci , Cele mai bune locuri de pescuit pe Dunare si din Delta Dunarii sau Mamaliga pentru pescuit la crap pe Dunare si in Delta Dunarii. Daca doresti sa contribui la acest articol o poti face cu placere Aici, Noi tinem cont de sfaturile pescarilor, asta.. pentru ca ne pasa.

Leave a Comment