murighiol-comuna-din-romania

Murighiol – Comuna din Romania este amplasata in Dobrogea , zona de est a judetului Tulcea, la 36 de km de resedinta de judet in sudul Deltei Dunarii,fiind unitatea administrativa cu suprafata cea mai mare din judet avand 84.421 ha.

Istoria comunei Murighiol

Comuna Murighiol s-a dezvoltat pe locul anticului oras-port trac Halmyris, usor deplasat de sit-ul originar care acum , face obiectul unor sapaturi arheologice.Satul Murighiol se afla in nordul teritoriului administrativ al comunei pe, DJ222C si pe malul lacului Murighiol, la 36 de km de Tulcea.

Comuna este asezata pe bratul Sfantu Gheorghe si pe malul lacului Razim avand ca vecini:

– la nord, teritoriile administrative ale comunelor Mahmudia si Crisan;

– la sud, Marea Neagra;

– la vest, comuna Valea Nucarilor;

– la est,teritoriul administrativ al comunei Sfantu Gheorghe.

Satul Murighiol se afla in nordul teritoriului administrativ al comunei , pe o zona relativ inalta, intre Lacul Murighiol- la nord si Lacul Saratura- la sud.

Forme de relief

Teritoriul comunei are un relief deluros in nord si de campie spre sud, pana la marginea lacului Razim.Relieful este framantat, iar versantii dealurilor au catre vest, caracteristic pante abrupte, altitudinea crescand de la nord spre sud, intre extremitatea nordica si cea sudica existand o diferenta de nivel de 47,5m.De asemenea de la vest la est relieful variaza intre altitudinile 35 m-2m.

In general Murighiol este asezat la baza unor formatiuni deluroase framantate cu parte abrupta catre nord-est, Dunare-bratul Sfantu Gheorghe.Diferenta intre altitudinile acestor formatiuni deluroase vecine si intaltime minime ale vetrei sunt de la 186,9m la 2m.

Regimul Climatic

Localitatea Murighiol este situata intr-o zona in care precipitatiile in cursul unui an sunt foarte reduse,zona cu un climat temperat continentala, cu temperaturi ridicate in anotimpul calduros +45 grade celsius si ierni geroase – 25 grade celsius.

Retea hidrografica

Cursurile de apa, debite normale, cresteri inregistrate varfuri istorice.Cursul de apa principal in comuna Murighiol este Dunarea-Bratul Sfantu Gheorghe – care a inregistrat o cota de inundatii in martie 2006.

Populatie-Numarul populatiei
Populatia comunei Murighiol are un total de 3217 locuitori, din care : femei 1906 si barbati 1900.Populatia se structureaza pe localitati, astfel:
– sat Murighiol : 1296 loc.;
– sat Dunavatu de Sus : 199 loc;
– sat Dunavatu de Jos: 586 loc;
– sat Uzlina : 7 loc;
– sat Plopul : 551 loc;
– sat Sarinasuf:456 loc;
– sat Colina: 126 loc.
Cai de transport spre Murighiol

La nivelul comunei, accesul se face pe: DJ222C de la Tulcea – prin Nufaru- Mahmudia;
DJ222C de la Tulcea – prin Valea Nucarilor, Colina,Sarinasuf,Plopul;
DC9 de la Murighiol la Dunavatul de Jos , prin Dunavatul de Sus.
In localitate, resedinta de comuna – Murighiol – accesul de la resedinta de judet, se face si pe calea apei, cu vase de pasageri ce au curse regulate pe traseul Tulcea,Murighiol, Sfantu Gheorghe.
Dezvoltare economica
Activitatile economice ale comunei Murighiol pana in 1989 erau reprezentate, in special de:
– piscicultura, agricultura,zootehnie, industria, mica industrie, turism.
Dupa anul 1989,cel putin in primii trei ani,activitatile economice au cunoscut o cadere dramatica, lipsa unei legislatii corente si coercitive, ducand la distrugerea unor fonduri fixe si desfintarea intreprinderilor.La momentul actual, satul Murighiol traieste in special din pescuit si turism.
Satul are, prin accesul la Delta si Dunare, un potential piscicol foarte mare, care a inceput sa fie exploatat organizat, din ce in ce mai intens, cu aparitia unor puncte de colectare si cherhanale in propietate privata. In acest mod, formata preponderent din pescari, isi gaseste un loc de munca stabil. Tot asezarea geografica a facilitat dezvoltarea in forta a turismului, care poate aduce venituri insemnate bugetului comunal.
Infrastructuri locale
In comuna Murighiol functioneaza urmatoarele institutii publice: cinci scoli, sase biserici, o manastire Halmyris,un schit,rit vechi, un camin cultural, cinci dispensare umane, doua farmacii, o agentie CEC, o agentie PTTR, un dispensar veterinar, un post de politie.
Speram ca va placut articolul Murighiol – Comuna din Romania.Este posibil sa va placa sa cititi si despre: