Gura Portitei – Un colt de rai unic in Europa

Gura Portitei – Un colt de rai unic in Europa (Portița) este amplasat in Dobrogea intre Marea Neagra si estul Goloviței din Complexul Razim-Sinoe, la 50 km de Tulcea si 64 de km de Constanta.

Localizarea si Descrierea Zonei

Gura Portitei se afla pe teriotoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, pe litoralul Marii Negre in zona complexului lagunar  Razim-Sinoe, la est de lacul Golovita, intre zonele cu regim de protectie integrala Grindul Lupilor si Periteasca – Leahova – Bisericuta.Pe suprafata la Nord-Est se afla Cherhanaua de la Gura Portitei si este reprezentata de o fasie ingusta situata intre sirul de balti plasate dea-lungul zonei litorale si digul paralel cu un canal ce face legatura intre lacul Golovita si lacul Leahova Mica.

In aceasta fasie cu o lungime de cca 1,5 km ce varia intre 50 si 150 m exista dune de nisip consolidate, substratul fiind reprezentat de depozite cochilifere cu salinitate redusa.Regiunea este slab drenata, suprafetele fiind inundate, frecvent, dar nu anual, pe o perioada mai mica de trei luni pe an.

Vegetatia

Vegetatia din zona este acoperita in mare parte si fiind dominant Pelinul,iar dintre speciile de plante pe unele suprafete se mai intalnesc si Struna cocoșului, Cornuț,Lepidium latifolium,lepidium perfoliatum, Lamium amplexicaule si Senecio vernalis, precum si o serie de specii din familia Poaceae.Sporadic erau prezente si speciile genurilor Gypsophila,Juncus,Galega si Limonium.Vegetatia arbustiva era reprezentata de exemplare sporadice de  Elaeagnus angustifolia si grupuri de Tamarix ramosissima in partea nordica a transectului.

Locuri și obiective la Gura Portiței

La Gura Portiței aveti de vizitat o serie de obiective turistice cum ar fi Cetatea Enisala, Satul Jurilovca unde poti servi de un borș de pește traditional, plimbari cu barca în complexul Razim-Sinoe, si sa observi  rezervațiile naturale din zonă, biserici si rasaritul de soare de pe malul Marii Neagre.Vizitati orasul Constanta, Tulcea, Sulina, Portul Sulina, Rezervația Deltei Dunarii dar si Pădurea Bujorului de pe versantul sudic al Dealului Bujorului din Podișul Babadag, în apropierea comunei Ciucurova.

Pescuitul – este permis in zona statiunii, tinand cont de limitarile impuse de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, permis de pescuit, acces turist, pentru mai multe detalii Aici. De asemenea va puteti caza la apartamente de lux, pana la casutele de pe plaja de cazare.

Inițial Gura Portiței (Portița) este acum cunoscută ca una dintre cele mai îndepărtate și încă relativ liniștite destinații turistice de pe litoralul românesc. Accesul se face de obicei cu barca din Jurilovca, cu autovehicule ,de recomandat 4×4 ,se poate ajunge pe drumul de coastă, fie de la Vadu, Constanța, pe la Periboina, sau de la Sfântu Gheorghe, Tulcea.

Speram ca va placut articolul Gura Portitei – Un colt de rai unic in Europa