Caracuda – Totul despre Caracuda

1

Caracuda – Totul despre Caracuda (Carassius carassius) Familia : cyprinidae, este o rudă apropiată cu peștele auriu (Carassius auratus), seamănă foarte mult cu orice alt ciprinid de apă dulce, acest minunat peste prin frumusetea lui, aflat pe cale de disparitie in unele lacuri, balti si si inca mai este gasit în delta dunarii, iazuri de mică adâncime, lacuri bogate în vegetație și râuri cu mișcare lentă, mai rar, în râurile de şes, în condiții nefavorabile de hrănire crește foarte lent și dă naștere formelor pitice; în condiţii de mediu favorabile se dezvoltă mai mult şi capătă un corp mai armonios.

Corpul acestui ciprinid este robust, îndesat și dezvoltat în înălțime pentru a forma o cocoașă deosebit de vizibilă chiar deasupra capului. Botul este scurt și robust, gura este mică, buzele nu sunt foarte cărnoase; solzii sunt mari.

Poate supraviețui la temperaturi ridicate și la foarte scăzute.Tolerează frigul, poluanții organici și nivelurile scăzute de oxigen din apă ,se hrănește toată ziua, dar mai ales noaptea cu plancton, nevertebrate bentonice, materiale vegetale și detritus. De obicei nu apare în ape cu ihtiofauna bogata si specii pradatoare abundente, dar foarte abundente in lipsa altor specii de pești. Depune icre în vegetație densă scufundată.

Există o extirpare treptată cum am zis si mai sus, dar Carassius carassius continua sa se afle in special în drenajul Dunării și Europa centrală, posibil din cauza concurenței cu Carassius gibelio introdus în habitate neoptimale.

Având în vedere carnea de proastă calitate și deosebit de bogată în spini, carasul, atât pentru pescuitul profesionist, cât și pentru pescuitul sportiv (cu excepția competițiilor de pescuit), nu prezintă niciun fel de interes. Pescuitul cu undița se efectuează după ce s-a efectuat o momeală abundentă folosind ca momeală bucăți mici de viermi, larve, cocolos de paine, mamaliga.

Caracuda este o pradă usoara preferata de Stiucă , Salau, Somn și Biban.

Caracuda

De obicei, acest peşte creşte până la 12 cm; totuşi există şi exemplare mai mari, până la 50 cm lungime şi au fost raportate si exemplare de 5 kilograme. Este vorba despre caracuda bătrână, care se adăposteşte în locurile ferite de duşmani şi mai puţin căutate de pescari. Culoarea corpului variază, ca şi la Crap, în funcţie de mediul în care trăieşte: în bălţi, caracuda are culoarea neagră-ruginie, iar în râuri este aurie.

Speram ca va placut articolul Caracuda – Totul despre Caracuda

Aboneaza-te Dunare.ro Youtube

1 COMENTARIU

  1. Imi plac foarte mult articolele voastre despre pesti; sant foarte bine clarificate si stratificate(cine, ce, cum, unde, de cand, de unde….etc); am invatat multe despre anumiti pesti pe care i-am prins….ex: caracuda. Aici unde locuiesc, am prins multa caracuda…..dar nu stiam ca se numeste asa; eu credeam ca este crap auriu… Tineti-o tot asa; sant sigur, ca nu sant singurul care se bucura de cititul articolelor voastre. Bravo voua.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.