Tehnici si metode pentru pescuitul la Method Feeder

Tehnici si metode pentru pescuitul la Method Feeder – Pescuitul la feeder a luat amploare în ultimii ani și nu este greu de înțeles de ce. Method feeder este adesea considerată cea mai productivă tehnica pe tot parcursul anului. Method și stilul de pescuit este extrem de versatil si ofera posibilitatea de a pescui diverse momeli cu o prezentare perfecta de fiecare data.

 

Nu numai că pescuitul la method este una dintre cele mai ușoare moduri de a prinde Crap, indiferent de sezon, dar este și destul de simplu să înveți cu îndrumarea potrivita.Din acest motiv, cred că fiecare pescar nou și incepator la crap ar trebui să fie extrem de bine educat cu privire la pescuitul cu feeder. Așadar, în această postare voi oferi un ghid complet despre cum să pescuiți, un sistem de hrănire pentru pescarii începători și experimentați.

 

Următoarele subiecte vor fi acoperite, ceea ce vă va face să prindeți niște crap frumos cu method în cel mai scurt timp;

 

De ce vei avea nevoie:

 

Deloc surprinzător, vom începe cu ceea ce veți avea nevoie pentru o sesiune de pescuit la method feeder.Deoarece sunteți aici pentru a învăța cum să pescuiți la method , aș presupune că aveți deja o lansetă și o mulinetă potrivită pentru a gestiona dimensiunea peștelui pe care îl urmăriți.

 

Dacă nu aveți deja o lansetă și doriți câteva sugestii, citiți multe recenzii pentru a vă ajuta să decideți, alegeti gramajul in functie de pestii vizati,lac, rau, noi nu dorim sa facem reclama.

 

De asemenea, veți avea nevoie de o mulinetă potrivită pentru pescuitul la method, tipul mulinetei va depinde de mulți factori, cum ar fi dimensiunea peștelui pe care îl vizați, cât de departe veți arunca, cât de mult va trebui să țină și chiar ce dimensiune a firului veți folosi.

 

Method Feeder: o descriere a tipului de momitor si a metodei de pescuit (pe scurt )
intr-unul dintre primele articole din seria pescuitul la method feeder, am mentionat ca acest stil devine din ce in ce mai popular printre principalele stiluri de pescuit la feeder pentru prinderea pestilor din familia crapului.
pescuit method

Method feeder-ul ca mod nou de pescuit a aparut relativ recent si a luat amploare in ultimii doi ani datorita postarilor pe Facebook si Youtube. Si deja astazi implica o linie independenta de echipamente si accesorii pe care le gasim in magazinele fizice dedicate dar mai des pe magazinele online.

 

Numarul de fani ai method feeder-ului creste in fiecare an. Desi totusi, unii pescari sunt inca convinsi ca method-ul este doar un alt truc de marketing al producatorilor de scule de pescuit in incercarea de a revigora piata de vanzari. Desigur, puteti lua asta in calcul daca sunteti printre aceia care cred in teorii ale conspiratiei din aceasta cauza nu o sa puteti sa aprofundati pe deplin esenta acestei metode de pescuit si nu o sa folositi niciodata acesta montura.

 

Numai dupa ce am petrecut mult timp pe malul apei pentru stapanirea acestei metode de pescuit, va pot sa evidentia avantajele si sa subliniez unicitatea method feeder-ului ca stil de pescuit.

 

Deci, ce ar trebui spus mai intai despre method?

 

Cand aveam de-a face cu feederul clasic, nu luam in considerare doar lanseta feeder sau echipamentul, ci am convenit sa numim metoda de pescuit si combo folosit in ansamblu un “feeder”. Si method feeder-ul in acest sens nu face exceptie, este atat o metoda de pescuit, cat si un momitor specific care nu numai ca livreaza nada la punctul de pescuit (cum este si in pescuitul la feeder clasic), dar participa si direct la procesul de capturare a pestelui, precum si echipamentul adecvat.

 

Apropo, method-feeder-ul difera de fata de motoda clasicia nu numai prin tipul de momitoare, ci si forfacele au suferit modificari ,au devenit mult mai scurte, deoarece carligul cu momeala poate fi acum plasat direct in momitorul plin cu nada iar linia principala trece direct prin momitorul method. De fapt, principiul acesta este pescuitul cunoscut candva drept „pescuit la bomba”: mancand nada dintr-un momitor, pestele trage momeala impreuna cu carligul pe un forfac scurt.

 

Nada si momelile difera, de asemenea fata de pescuitul la cosulet.
Scopul principal al method feeder-ului este de a prinde pesti medii si mari din familia crapului, pentru asta a fost creat si in special pentru baltile comerciale din Anglia. De ce este asa – veti intelege de indata ce vom analiza toate echipamentele si metoda de pescuit cu un method, or sa se evidentieze si principalele diferente fata de pescuitul clasic la crap.

 

Metoda de pescuit la method feeder

 

Acesta este, in primul rand, un momitor deschis sub forma unei placi incarcate, pe care sunt instalate niste nervuri, arcade sau un cadru – pentru a pastra nada pe ea. Acesta cade mereu cu partea lestata in jos, iar baza mai mare plata permite, de asemenea, utilizarea acestor momitoare pe funduri moi si noroioase, fara riscul ca acestea sa se scufunde in noroi impreuna cu momeala.

 

Dupa ce a cazut la fundul apei, momeala din momitor ramane invariabil deasupra si, desfacandu-se treptat, formeaza un „nor” de nada care atrage pestii . La randul ei, momeala, presata in nada sau intinsa langa nada, in 99% din cazuri ramane pe suprafata namolului de pe fundul apei. Rezumand, momitorul din aceasta forma va permite sa livrati nada impreuna cu momeala pana la punctul de pescuit – si, in acelasi timp, sa pastrati cat mai mult posibil atractivitatea acestora pentru peste.Diferiti producatori de articole de pescuit au momitoare method de diferite forme. Pe care sa o alegi?

 

Daca abordam problema dintr-o latura practica, va trebui sa ne punem cel putin trei intrebari:
1) la ce distanta ar trebui sa se prinda pestele;
2) ce momeala si nada vom folosi;
3) ce fel de fund este la punctul nostru de pescuit (structura lui).
Dar este mai bine sa adaugati inca doua intrebari destul de importante aici:
4) ce fel de peste ne-am propus sa prindem;
5) care este adancimea la care dorim sa pescuim.

 

Deci, de exemplu, daca vrem sa prindem crap si cteno, atunci, de regula, va trebui sa-i cautam departe de mal. Dar pentru a efectua o aruncare lunga, este necesar sa tineti cont nu numai de caracteristicile lansetei dvs. si de grosimea firului de pescuit, ci si de greutatea si forma momitorului method selectat. Pentru aruncari lungi, un method cu un centru de greutate deplasat catre partea din fata este cel mai potrivit (partea principala a incarcaturii este deplasata in partea din fata a momitorului).

 

Datorita acestui design, momitorul method este stabilizat in zbor. in plus, momitorul nu trebuie sa fie rotund – proprietatile bune de zbor le au modelele in forma de lacrima (momitoare gen preston distance).Mai exista si un alt aspect: nada comprimata foarte bine pe un astfel de momitor este, de asemenea, cheia pentru succesul aruncarii la o distanta lunga, chiar si la 90 – 100 m, sau chiar mai mult. in astfel de cazuri, este mai bine sa umpleti method-urile nu cu mainile (cum le place multor amatori si incepatori), ci cu ajutorul unor matrite speciale , care va permit sa oferiti calitati aerodinamice adecvate momitoarelor cu nada pe ele.

 

Adevarat este ca, daca pescuiti la distanta apropiata de mal si la adancimi mici, un momitor method cu nada incarcata cu mana va fi ok (genul de momitoare care se pot incarca cu mana sunt cele de tip “boat” de la orange, mai nou benzar si matrix, insa cele din urma au o problema ca nu intotdeauna pica cu nada in sus).

 

Dar daca exista un strat adanc de namol in locul in care pescuim, momitoarele method de tip „picaturi” nu sunt foarte bune – se scufunda in namol mai repede decat altele (totul tine despre centrul de greutate deplasat catre fata) si este mai bine sa folositi momitoare method cu o sarcina plata situata simetric si o baza larga (momitoare de genul flat de la preston, dau aceste exemple de brand nu in scop publicitar ci vizual). si daca aveti nevoie de o aruncare mai lunga, vom pune pur si simplu un momitor cu o masa mai mare, de aceea cele de tip iCS sunt foarte practice deoarece se pot inlocui foarte usor.

 

Cu toate acestea, atunci cand alegem una sau alta forma de momitor, nu trebuie sa uitam ca, cu cat momitorul este mai greu, cu atat stropii de la caderea lui sunt mai puternici (la adancimi mici, un astfel de zgomot va speria pestii precauti) si cu atat va intra mai rapid si mai adanc in loc cu namol foarte mult (de obicei aceste locuri trebuiesc evitate de catre pescarii incepatori). si inca ceva de adaugat pentru cei care inca mai cred ca pe loc cu namol nu se poate prinde peste trebuie precizat: din moment ce orice momitor method se scufunda in noroi cu partea frontala cand cade, chiar mai repede sau mai incet, imediat dupa ce cade, echipamentul trebuie tras usor spre tine)

 

Trebuie stiut ca nadele si momelile in pescuitul la method feeder sunt folosite intr-o varietate de origine animala sau vegetala, precum si combinatiile lor. Ele pot fi montate direct pe carlig, sau pot fi montate pe o montura cu fir de par (cel mai des). De obicei, in pescuitul la method, se folosesc: larve in inel siliconic (cel mai des iarna), waftere, pop-up-uri, pelete, porumb natural sau siliconic etc. si aici putem intalni cazul in care pe unele momitoare method de aceeasi greutate si dimensiune ele au distante diferite intre nervuri si va fi imposibil sa presati anumite momeli de aceea aceste momitoare trebuiesc alese in functie de dimensiunea momelii pe care dorim sa o folosim.

 

Deci, pentru anumite grupuri de momeala, ar trebui sa selectati momitorul method optim. Deci, momitoarele method cu coaste drepte si cu o distanta mica intre ele nu sunt potrivite pentru presarea momelilor mai mari intre ele, in plus, carligul se poate prinde de astfel de coaste si trasatura pur si simplu nu va avea loc. Dar momitoarele cu o distanta mare intre coaste sau cu coaste despartite (momitoarele mivardi zinc) sunt cele mai potrivite in acest scop.

 

Cand pescuim dupa crap sau crap mare, este bine sa folositi momitoare method supradimensionate. Acestea vor livra mai multa nada la punctul de pescuit si vor gazdui momeli destul de mari – de exemplu, un boilie de 20 mm. in plus, daca utilizati montura blocata la momitorul method de la 60 g in sus (totusi, astfel de monturi sunt interzise la competitiile sportive), atunci cand musca, pestele se va auto-intepa.Dar, in cazul unei ruperi de fir, pestele intepat nu se va putea elibera de momitorul greu si va muri. Prin urmare, este mai bine sa folositi monturi fara noduri pe linia principala sau opritoare.

 

Daca vorbim despre prinderea de pesti capriciosi si inactivi, este mai bine sa folositi un momitor method, fara coaste. Acesta este un model elegant, de forma rotunjita, cu o margine in jurul perimetrului. Se mai numeste si „Banjo” .Daca pescuitul are loc la adancimi mai mari de trei metri, acest lucru poate afecta nada intr-un method deschis. Exista doua abordari pe care le puteti pune in aplicare in aceste conditii. Prima (nu cea mai buna) este sa faceti nada mai lipicioasa (colanta) (dar numai pentru a nu inceta sa functioneze) si sa folositi momitoare method cu coaste intoarse spre interior (momitor gen Korum dura) . Aceasta abordare poate fi aplicata pe balti cu adancimi medii de 3-5 m.

 

Facand nada mai colanta mai lipicioasa acest lucru implica o schimbare a dinamicii acesteia si in niciun caz in bine. A doua abordare, mai eficienta: daca pescuim la adancimi de 5 metri sau mai mult, este mai bine sa trecem la momitoare semi-inchise (momitoare de tip pellet feeder) . Astfel de momitoare sunt folosite atunci cand pescuiti cu pelete sau cu nada, livrandu-le la adancimi mari, practic fara pierderi.

 

Asadar, am dat cateva exemple despre cum sa decideti singuri asupra formei si tipului unui momitor de method, tinand cont de conditiile de pescuit si de nada aleasa. Desigur, va puteti informa si dupa recomandarile care sunt scrise despre aceste momitoare pe paginile magazinelor online precum puteti sa cereti anumite recenzii despre anumite momitoare de la alti pescari cu experienta de pe grupuri de facebook sau canale de youtube (acum sunt mai mult decat suficiente) – si sa cumparati un momitor specific in functie de recomandarile lor. Parerea mea sincera este ca ar trebui sa alegeti momitoare method care sa va va fi confortabile sa prindeti peste, si nu pentru alta persoana dar tinand cont de ce am scris mai sus .Pentru a continua: pentru a alege un momitor method, trebuie sa mai cunoasteti cateva criterii suplimentare despre calitatea momitoarelor selectate.

 

1) Constructia nervurilor de alimentare si calitatea plasticului. Coastele nu trebuie sa fie prea subtiri (ca la guru in-line method feeder). De asemenea, este de dorit ca nervurile momitorului sa aiba o structura de cadru gen momitoarelor in-line flat cum se gasesc la preston, as, benzar), altfel nu vor tine in siguranta nada – iar aceasta din urma va zbura din momitor atunci cand va atinge apa.

 

2) Designul si calitatea atasarii lestului la baza momitorului. Daca plumbul este atasat la baza momitorului cu nituri de plastic si nu de metal, riscul de a-l pierde atunci cand loveste apa este destul de mare. si, deoarece greutatile pentru astfel de momitoare method nu se vand separat, va trebui sa cumparati din nou un momitor bun si scump.

 

3) Designul si lungimea picioarelor momitorului. Piciorul subtire si lung al momitorului se poate rupe cu usurinta.

 

4) Exista conectori speciali pentru schimbarea rapida a forfacului potrivite pentru acest model de momitor? Desigur, exista de la alti producatori. Astfel de conectorii sunt mult mai comod de utilizat, SECRETUL este sa nu se blocheze in momitor.

 

5) Disponibilitatea la vanzare a unei matrite special concepute pentru momitorul method pe care l-ati ales, precum si tipul acesteia (exista silicon moale, plastic dur, cu si fara mecanism de apasare cu buton , etc.). Matrita trebuie sa fie usor de folosit, iar materialul din care este facuta trebuie sa fie rezistent si alte substante adaugate la nada.Matrite pentru umplerea momitoarelor de method feeder.

 

Dupa cum am observat deja, pentru a obtine caracteristici bune de zbor, precum si pentru o presare mai fiabila a nadei intr-un momitor method, trebuie sa existe o matrita corespunzatoare acesteia – pentru diferite modele, producatorii fac matrite care sunt potrivite ca dimensiune . Acestea din urma vin in mai multe modele.

 

1) Forma din plastic fara buton . Este relativ ieftin, usor de intretinut si folosit, dar designul nu presupune nici un dispozitiv pentru obtinerea momitorului incarcat dupa apasarea nadei, ceea ce provoaca anumite neplaceri la pescuit.

 

2) O matrita de plastic cu buton (gen preston). Este mult mai scump decat modelul anterior, dar, pe de alta parte, puteti obtine cu usurinta un momitor method cu nada deja presata. Ceea ce, insa, necesita spalarea obligatorie a mecanismului dupa pescuit, altfel mai devreme sau mai tarziu se va infunda cu particule de nada si va da rateuri.

 

3) Forme din silicon sau cauciuc. Cel mai ieftin si foarte usor de intretinut, usor de utilizat. Dar materialul din care sunt realizate aceste matrite poate fi de o calitate foarte diferita. in functie de temperatura ambientala, proprietatile sale se schimba uneori – de exemplu, la frig va deveni foarte dificil sa scoti un momitor method dintr-o matrita de silicon, in timp ce in sezonul cald nu vor exista astfel de probleme.

 

Metoda de realizare a monturii cu un momitor method in linie

 

De regula, doua optiuni de realizare in linie sunt utilizate la momitorul method – alunecare (momitorul ruleaza lin pe intregul fir) si blocat (sau semi-blocat, aceasta este atunci cand se utilizeaza un conector special pentru forfac care intra in interiorul method-ului).

 

Cand vine vorba de prinderea de pesti precauti si inactivi (de exemplu, primavara, toamna sau iarna sau vara pe temperaturi foarte mari), cea mai buna optiune este o montura culisanta. Linia principala trece prin momitorul method si este legat de conector, iar un forfac este atasata de acesta, in timp ce momitorul aluneca liber de-a lungul liniei principale.

 

Uneori, daca nu se foloseste un conector rapid se foloseste o bila de cauciuc pentru amortizare intre momitor si vartej (protejeaza nodul liniei principale sau vartejul, protejandu-l de frecare si ruptura). Montura culisanta in linie este folosita mult mai des decat cea blocata sau semi-blocata. Doar monturile culisante sunt permise in competitiile sportive de pescuit la ethod feeder.

 

Montura blocata poate fi folosita atunci cand se pescuieste dupa un peste activ destul de mare. Momitorul method este instalat pe linia principala sau pe miezul de plumb, dupa care este fixat cu un vartej (sau conector metalic in capat cu vartej), care este fixat intr-un locas special din partea din fata a momitorului method. Un forfac este atasat pe inelul liber exterior al vartejului (sau a vartejului de tip conector). Astfel, atunci cand musca, pestele se va auto-intepa datorita greutatii momitorului. Dar, repet, in cazul in care se rupe firul, pestii nu se vor mai putea elibera de momitor si vor muri.

 

Pentru a evita acest rezultat, producatorii de echipamente de pescuit au venit cu conectori speciali pentru schimbarea rapida a forfacului, permitandu-va sa realizati o montura sigura cu auto-intepare semifixa (conectori preston sau drennan). Conectorii se potrivesc cu majoritatea momitoarelor de method feeder si sunt relativ ieftini. Cu ajutorul acestor conectori semi-blocati, forfacele pot fi inlocuite cu usurinta, iar in cazul unei rupturi in timpul drill-ului, pestii vor avea sansa sa se elibereze de momitor.

 

Momitoarele method cu elastic

Pe langa monturile in linie, exista si monturi care se realizeaza cu un momitor, care este conectat la linia principala, de exemplu, cu o clema mica, iar forfacul se leaga pe un inel special legat de un amortizor (aceasta de fapt este o bucata de cauciuc). Acest amortizor fie trece prin piciorul momitorului insusi si este atasat la baza acestuia, fie este instalat la baza piciorului momitorului si este situat in mijlocul momitorului. O astfel de montura este potrivita daca se foloseste un fir textil ca linie principala de pescuit – la urma urmei, absoarbe perfect smuciturile pestilor puternici, protejand intreg echipamentul de rupere.

 

Forfacul pentru method feeder

Desi am scris deja despre forface in alt articol, este ceva de adaugat. Dupa cum stim deja, atat firele monofilament cat si cele din fir textil sunt utilizate in monturile pentru method feeder. De regula, asa a ramas ca standard, lungimea forfacului este de la 70 la 150 mm, nu mai mult – acest lucru este suficient pentru ca momeala sa se afle fie foarte aproape de momitor, fie sa fie amplasata direct in ea. Din experienta va spun ca nu exista un standard si ca eu am pescuit cu forface de 50mm si 300mm atunci cand am pescuit cu momitoare foarte mici tip bomb si cand am pescuit cu monofilament (acestea sunt deja detalii care tin de latura competitionala si nu o sa insist pe ele)

 

Cel mai adesea, firul de par este folosit in realizarea forfacului pentru method. De ce este asta? Cum mananca crapul si amurul, in principiu, cred ca nu este un secret pentru nimeni. De asemenea, se stie ce se intampla cu un mic pat de amestec de nada destul de usor dupa ce doi sau trei crapi mari inoata peste el – nada pur si simplu este spulberata si se imprastie in directii diferite, exista multe exemple de videoclipuri subacvatice pe net .

 

Aceste filmulete ar trebui sa le vada toti aceia care folosesc expresia “pat de nada” pe toate grupurile si canalele de youtube. din pacate cei mai multi dintre ei chiar cred in existenta acestui pat de nada si ce trebuie sa intelegem imediat dupa ce vizionam aceste video in care un crap mare se apropie de nada este ca method-ul este CAPCANA perfecta pentru exemplarele mari atat timp cat nada este pe momitor sau in proximitatea acestuia.

 

Din pacate multi pescari nu au habar despre pescuitul la method atunci cand pescuiesc dupa crap si sunt convinsi ca ei au asa zisul pat de nada care de fapt la primul crap intepat dispare totalmente de pe punctul ales de pescuit. (tineti cont ca in pescuitul la method rare ori ai nevoie sa folosesti mai mult de 1kg de nada … cantitate infima pentru ce inseamna un pat de nada de pescuit la crap)

 

Cand pescuim la pesti de talie medie atunci am putea vorbi si despre un pat de nada insa acela de cele mai multe ori ca sa fie eficient trebuie sa contina particule grele cum sunt peletele de 2mm si 4mm.

 

Nada pentru pescuitul la method este destul de lipicioasa (colanta) (comparativ cu cea din feeder-ul clasic) si o momeala ascunsa in ea va fi intr-o pozitie mai buna atunci cand se apropie de ea un crap mare. in acest caz, peleta de carlig poate fi foarte diferita, dar in 99% din cazuri va fi aspirata de peste atunci cand mananca nada de pe momitorul method.
Un forfac din material textil este cel mai potrivit pentru livrarea tuturor tipurilor de momeli (pelete) de tip pop-up sau wafter. Este cel mai indicat deoarece este un fir moale in comparatie cu cel mono. Si in ceea ce priveste un forfac din monofilament sau fluorocarbon mai rigid, ele sunt potrivite pentru folosirea tuturor tipurilor de momeli care se scufunda adica sinking.

 

Uneori daca doriti sa prindeti pesti de marime medie de exemplu, caras 100 – 300 g fiecare, atunci este mai bine sa folositi forface obisnuite din monofilament si sa intepati momeala direct pe carlig, dar aici sunt multe de discutat si poate o sa dedic o partida la caras folosind acest tip de forfac cu momeala intepata.

 

Metoda de realizare a monturii de method feeder – caracteristicile echipamentului

 

Pentru a realiza montura, trebuie sa treceti firul principal prin interiorul momitorului pe care il legati de partea inferioara a conectorului rapid sau de inelul unui vartej apoi sa legati forfacul de inelul ramas liber al vartejului sau de partea frontala a conecrorului rapid. Cu toate acestea, aceasta montura simpla ascunde multe puncte, a caror respectare determina in cele din urma succesul pescuitului in acest stil numit ‘method feeder’. in acest articol, vom lua in considerare ce este o montura pentru method feeder si cum sa o realizam corect. Particularitatea echipamentului depinde de conditiile apei pe care o avem in fata si de pestele tinta.

 

Revenim iar la metoda de pescuit la method feeder

 

Metoda de method feeder, datorita caracteristicilor structurale ale momitorului deschis, functioneaza perfect in apa fara curenti sau intr-un curent slab pentru pestii care se hranesc pe fundul apei – caras, crap, platica. Acest momitor a fost creat in principal pentru balti, lacuri si canale cu curgere lenta. Talpa plata a momitorului se intinde pe namol si nu cade in el, pozitionand corect nada si momeala.

 

Daca in pescuitul la feeder clasic baza pescuitului este cautarea unui punct promitator si a nadirii de start, atunci la method, in special pe o apa necunoscuta, poate fi folosit in modul de recunoastere sau cum zic unii pescari “la interceptie”. Metoda de pescuit la method feeder in ceea ce priveste tactica si tehnica de pescuit ocupa o pozitie intermediara intre pescuitul la feeder si clasicul pescuit la crap. Cu acest stil de pescuit poti prinde atat carasi mici, cat si crapi de marimea unui trofeu.

 

Mai multe detalii despre acest stil
Stilul de pescuit la method feeder – Montarea pentru momitor method functioneaza atat la lansete light si ultra-light pentru caras si crap de marime medie, crap – asa-numita marime a pestelui F1 in randul sportivilor, cu o greutate de pana la 2-3 kg, cat si pe lansete heavy intr-un design mai durabil pentru prinderea exemplarelor mari. Calibrul monturii si finetea echipamentului monturii depind de dimensiunea pestelui si de conditiile apei pe care pescuim cat si de adancime.

 

Informatii gratuite pentru un pescar amator pentru a pescui la crap la method feeder, nu este nevoie sa cumparati lansete speciale – vor fi aceleasi care sunt folosite pe rauri in pescuitul clasic la cosulet. Nu exista lansete speciale pentru un momitor method (totul tine de marketing) – alegerea depinde de pescarul insusi. Daca cea mai mare parte a pescuitului are loc pe rauri sau Dunare, atunci putem sa folosim acea lanseta si pentru pescuitul la method feeder.Un articol pentru pescuitul la method pe Dunare o sa-l scriu cu alta ocazie (se poate pescui in acest still si in curent)

 

Alegerea calibrului lansetei depinde in primul rand de greutatea momitorului utilizat, iar momitorul, la randul sau, este selectat in functie de puterea curentului si de distanta de aruncare dorita. In general “nu exista curent” in pescuitul la method, iar criteriul principal de alegere a unei lansete este distanta de aruncare. Alegerea unei lansete si a echipamentului sau principal depinde de distanta de pescuit:

 

Asa zis standardele date de producatori pentru pescuitul la method feeder sunt urmatoarele
Pescuit in mal- momitoare si lansete medii, pana la 3,6 metri lungime cu teste de pana la 60 de grame.Distanta medie este de pana la 60 de metri. Bete medii si grele, 3,6-3,9 metri, pana la 90 de grame.Distante lungi – Lansete feeder Extra Heavy, de la 3,9 m cu momitoare de la 80 de grame in sus.

 

Pentru prinderea pestilor mari, trebuie sa alegeti lansete cu actiune progresiva. iar la distante ultra-lungi, impletitura de diametru mic este cea care ofera o aruncare buna la lansare. Cu toate acestea, pentru prinderea crapilor mari, este mai bine sa folositi o linie monofilament cu un diametru de pana la 0,28 mm. momitorul method are o aerodinamica buna si zboara destul de bine chiar si pe momofilament.

 

Nu exista un astfel de factor precum curentul, din cauza caruia este mai bine sa folositi o linie subtire din fir textil. (Exista mai jos un articol despre pescuitul la distanta si ce fire trebuiesc folosite). Dar smuciturile pestilor mari sunt atenuate de monofilament, facand mai usor ca lanseta sa lucreze la amortizare.Cerintele pentru mulinete nu sunt aceleasi ca la un momitor standard de cosulet deoarece aici ne raportam la pesti de talie mai mare. in pescuitul la method feeder, puteti pune mulinete mai grele si mai masive pe echipamente, pe un picker spre ex: de dimensiunea 3000-4000, pe cele heavy – 5000-6000, sau in general crap, cu un raport de transmisie de cel mult 5 la:

 

1. Viteza de bobinare si usurinta nu sunt la fel de importante ca fiabilitatea generala si puterea (cand prindeti pesti mari). La method feeder, pescuitul nu are tempo-ul celui la cosulet deci – nu trebuie sa faceti recuperari la fiecare trei pana la cinci minute. Dimpotriva, trebuie sa treaca ceva timp pentru ca nada de pe momitor sa se descompuna si sa elibereze corespunzator momeala asezata in ea. si cu atat mai mult pentru crapul mare – echipamentul sta in repaos mult timp pentru a astepta apropierea unui trofeu mare.
Pentru prinderea pestilor mari, este bine sa folositi mulinete cu un baittrunner asa mi-au spus prietenii crapari.

 

Un articol despre mulinete poate in viitor.

Forfacul

Cea mai importanta parte a echipamentului method feeder pentru momitor este acel forfac cu un carlig si o momeala. Tot echipamentul, incepand cu lanseta si mulineta, sunt construite pentru a trimite nada cu momeala pana in punctul de pescuit si plaseaza corect totul pe fundul apei. iar forfacul este o parte a echipamentului care lucreaza direct in contact cu pestele. Realizarea unei monturi cu propriile maini ne ia cateva minute, o alta intrebare este cum sa o faceti exact.

Configuratia forfacului in sine este identica pentru orice alta montura de method – acesta este un fir cu o bucla pe nodul in forma de opt (sau un dublu-triplu obisnuit) pentru conectarea la linia principala cu un conector rapid sau vartej lungimea este de 7-15 cm lungime (standardul producatorilor de monturi gata legate este de 10 cm). Pe de alta parte – un carlig, cu sau fara un fir de par. Conceptul general de realizare este acelasi, diferenta sta in detalii in functie de conditiile de pescuit.

Materialul forfacului, diametrul acesteia.

in mod obisnuit, forfacul este dintr-un material moale textil (grosimi des folosite de la 0,08 pana la 0,14). Acest lucru este suficient pentru majoritatea cazurilor de pescuit si talie a pestilor. Pentru un crap mare – mai gros si mai puternic. Un monofilament de 0,16-0,18 mm este suficient pentru caras, pana la 0,25 mm pentru crap mare. Pentru pescuitul la vierme sau rama, multi pescari nu folosesc o montura cu fir de par, punand momeala direct pe carlig.
Pentru ciortan sau crap, este totusi mai bine sa folositi montura in versiunea sa clasica – cu fir de par pentru momeala fie intepata pe spin sau atasat cu o banda elastica ( pelete ,wafter, pop-up, sinkers) sau cereale (porumb natural sau artificial). Acum, cea mai populara metoda pentru un forfac de method feeder pentru crap, ten este cu fir de par, carligele folosite in general sunt Nr. 8-10.

 

Daca in pescuitul la crap exista multe optiuni pentru realizarea monturilor, in pescuitul la method feeder exista o singura configuratie. Forfacul din material textil, monofilament, fluorocarbon sau moale de lungime 10 cm cu carlig 8-10 cu pelete de carlig 10-12mm max. Acesta este cel mai mare calibru pentru method feeder, functioneaza pe pesti medii si mari. Cu pescuitul tinta este pentru de caras, babusca sau crap mic, reducem si trebuie redus mult pana la carlige nr.18 si pelete de 4mm.

 

Mariti peletele doar pentru pescuitul crapului – pemtru peste mic nu are sens, pestele va prefera intotdeauna o momeala mica. Daca pescarul are indoieli, sa puna momeala mai mare sau mai mica – alegerea o facem intotdeauna in directia mai mica !!!!!!. Este logic sa maresti in perioadele de muscatura buna cand se hraneste frenetic – oricum nu va fi mai rau, conform principiului „si asa mananca”. Dar in perioadele de pasivitate, un peste poate pur si simplu sa nu ia o momeala mare. pestele poate sa suga incet, sa impinga, fara a lua un carlig mare in gura …. in concluzie micsoram, micsoram.

 

In pescuitul la method se folosesc momeli si carlige cu un ordin de marime mai mici fata de monturile de pescuit la crap. Acest lucru nu inseamna ca vor fi prinsi numai pesti mici. Dimpotriva, cele mai mari exemplare (si cele mai precaute) iau adesea momeli mici, mai ales in perioadele de muscatura pasiva. 8-10 mm pentru peleti intr-un momitor method este standardul pentru orice montura. Lucram cu aceste dimensiuni (maximum, pana la 12 mm), si nu ne deranjam. Atat carasul, cat si crapul trofeu iau astfel de momeli.

 

Optiuni de realizare a unei monturi pentru method feeder:
Doar un carlig pe un forfac !!!.Montura standard pe fir de par fara noduri, cu alica pe forfac pentru a controla Pop-Up sau porumb flotant si fara plumb pentru o ridicare completa pe toata lungimea. Personal nu folosesc acest tip de echilibrare, de fapt nu mai folosesc din moment ce avem o diversitatea mare acum pe piata de waftere si pop-up-uri care se pot echilibra cu anumiti spini.

 

Drept urmare, cea mai buna prezentare: doar momeala se ridica putin, iar carligul se afla pe nada. Aceasta se dovedeste o versiune subtila a prezentarii cu o flotabilitate neutra a momelii pentru pesti precauti.

 

Carlige

Un alt subiect important separat este : alegerea potrivita a carligelor
Realizarea forfacului cu fir de par (spin, banda elastica sau quick-stop) necesita o abordare atenta a alegerii unui carlig. Dupa inghitire, intepatura ar trebui sa se desfasoare rapid in gura pestelui intr-o pozitie de atac si sa intre usor in tesuturile moi ale pestelui. Rotirea corecta a carligului si agatatul acestuia depind de forma curburii si de configuratia firului de par. La sugerea peletei, carligul zboara in gura pestelui intr-o pozitie imprevizibila – intepatura poate fi indreptata in orice directie, in sus sau in lateral.

 

Dupa ce pestele absoarbe peleta, simte un obiect strain (carlig) cu buzele, deoarece exista multi receptori in aceste zone si incearca sa-l scuipe. imediat dupa aspirare, carligul ar trebui sa se pozitioneze rapid intr-o pozitie de atac – cu intepatura in jos, contra directiei de aspiratie. Acest lucru este ajutat de forma corecta a carligului si a firului de pescuit al forfacului, precum si a peletei. Carligul intepa usor in acest moment pestele, care in acelasi timp se sperie, se zvacneste sau inoata si este detectat de greutatea hranitorului, sub greutatea caruia intepatura intra si mai adanc in tesuturile moi.

 

Prin urmare, cea mai buna pozitie initiala a carligului sub o peleta plutitoare este asa-numita gheara, sau ciocul de soim, atunci cand antebratul este situat la un unghi de aproximativ 45 de grade fata de orizontala, intepatura este indreptata in jos. in aceasta pozitie, cand pestele inghite peleta, carligul este practic deja in pozitie de atac.

 

Carlige pentru method feeder:

Carligele Curve Shank sunt mai agresive carlige si sunt cele pe care eu le folosesc cel mai des. Astfel de carlige ar trebui folosite numai cu o muscatura foarte fina – in scopul de a agata mai bine la cea mai mica incercare a pestelui de a lua momeala in gura. Trebuie sa te joci pe un astfel de carlig usor, cu lansete cu actiune light.

 

Pentru amatori, folosim carlige de tip “wide gape” larg folosite in monturile pentru method feeder. Este important sa folositi carlige ascutite de inalta calitate, astfel incat intepatura sa fie in tesuturile moi dupa intoarcere. in caz contrar, dupa o smucitura la momitor, peleta, impreuna cu carligul, vor zbura pur si simplu din gura pestelui, iar pescarul poate sa nu observe o astfel de incercare si sa creada ca nu musca deloc. Deoarece carligul nu este ascuns in momeala, trebuie sa va ganditi la deghizarea lui, mai ales cand pescuiti in apa limpede toamna sau primavara. Cea mai buna optiune pentru un momitor method sunt carligele mate, care nu dau stralucire. Articol oferit de Benzar Mix Fan Club

 

Speram ca va placut articolul Tehnici si metode pentru pescuitul la Method Feeder ,este posibil sa-ti placa si Tehnici de nadire in pescuitul la feeder,  sau Pescuit la feeder – Ce reprezinta pescuitul la feeder ?

Daca doresti sa contribui la articolul nostru o poti face cu placere de Aici, Noi tinem cont de sfaturile pescarilor, asta.. pentru ca ne pasa.

Leave a Comment