Tehnici de nadire in pescuitul la feeder

Tehnici de nadire in pescuitul la feeder– Nădirea! Asa cum am promis am revenit cu discuția legata de nadire !! Chiar daca ma repet, va reamintesc faptul ca ce scriu sunt lucruri asa cum le fac eu si nu pretind ca stiu tot si chiar totul .

Va scriu aceste detalii si mici secrete, pentru ca vad pescari cu experiență care, fie omit fără sa-si dea seama pe moment , fie voit , asta urmează sa constatati voi ,sa spuna anumite aspecte de care ar trebui sa tineti cont .

Am zis ca o sa vorbesc in acest articol despre nadirea cu praștia si din mână, două metode care se pretează unui pescuit in apropierea malului ! Intre timp am primit ceva mesaje cu rugamintea sa adaug si nadirea cu coșulețul !! Înainte de a vorbi despre acest aspect, trebuie să luați in calcul cunoastrea vadului si inca un aspect important si foarte neglijat de unii pescari , ce Specii de pești poti avea pe vad !!

Nu poti avea o nadire eficientă fara a cunoaste ce ai in fața ta !! Ca sa cunosti ce ai in fața ta trebuie sondat , destul de dificil pentru unii, si destul de greu si lung de explicat in cuvinte. Totusi, cu riscul de a va plictisi, am sa dau macar cateva informatii despre cum sa recunosti anumite semnale primite in varf si semne lasete pe pb-ul de sondare !

Sunt plumbi speciali de sondare insa eu personal prefer plumbii plati rombici sau plati lacrimă ! De ce? Pentru ca este mai usor de citit urmele lasate si chiar si densitatea unor componente de substrat !!De exemplu pietrișul , care va lăsa urme de-alungul plumbului ceva mai groase , foarte putin vizibile , oarecum sterse !!

Scoica , va lasa urme subtiri, puțin adânci, pe muchii si pe burta plumbului ! Piatra , si ma refer la bucatile mari de piatra, va lasa urme pronuntate , rosaturi ale muchiilor , chiar deformari !!
Pietrisul și scoica vor transmite in varf un fel de trepidatie, țopăială, usor de confundat , dar diferită, la scoică vine pb.ul cu vibratii mai pronunțate ! La piatra ,atunci cand nu ramane blocat definitiv, cat si la bulgari de pamant, semnalele transmise in varf vor fi foate pronuntate, in hopuri prelungite, doar ca la bulgari nu vor exista urme !

Mâlul, de obicei se simte de la prima lansare, imediat ce plumbul atinge substratul se ,,aude,, o bocănitură înfundată daca e substrat tare , iar dacă e mâl se va simții doar caderea , in 2-3 secunde plumbul se va scufunda in mâl , cu cat e mai gros si se va intarzia recuperarea ,cu atat pb-ul va iesi mai greu.

Pentru baltă va fi ceva mai usor de citit asta, pentru ca nu vor exista curenti care sa intinda linia principala ! Ca sa nu se creeze confuzie pe baltă e bine sa se mărească timpul de asteptare pe recuperare, 5-10 secunde, iar recuperarea sa se faca pe segmente scurte 50-100cm, chiar si mai scurte daca deja sa gasit zona mâloasă !!

Asa se va putea determina cu o precizie cat mai mare delimitarile dintre mâl si altfel de substrat !! Partea de sondare este mult mai amplă, mai ales pentru ce balti , si poate am ocazia sa fac un clip, așa cum am vb cu Catalin Tataru ! La o sondare corecta se poate gasi destul de precis diferentele de nivel la praguri, platouri…

Am ajuns și la partea de nadit, dupa o intreaga, poveste despre sondat !!Deoarece am alocat mult spațiu sondatului o sa vorbim despre nadire in mai multe postari !

1. Nadirea pe substrat nisipos și mâlos !!
Aici incep provocarile si probabil si ceva controverse ! Contrar spuselor unor pescari cu experiență , substratul mâlos este destul de productiv cand vine vb de pescuit la Caras si Crap ,dar special la Plătică ! Nici unul din ei nu vor ezita sa ,,scurme,, in mâl in cautarea hranei, iar forma gurii ii trădează !!

Insa, cand vine vorba de platica, este un adevarat aspirator de mâl in cautarea larvelor de țânțar, melci ,scoici si mici nevertebrate, dar si aspirator de nada !! Asta poate fi folosita in favoarea pescarului in unele situatii gen supranadirea si activarea vadului prin semnalul de hranire !! Si aici subiectul este destul de amplu ,dar care duce la tactici de abordare , insa in alta postare ! ?

Incep cu substratul nisipos si ce particule merg folosite in combinatie cu nada !! In functie de intensitate curenților, substratul nisipos nu va fi niciodată perfect plat, la suprafața substratului se vor crea întotdeauna nici turbulente însoțite de momente de ,,liniște,, care vor genera mici dune de nisip mai mici sau mai mari la nivelul substratului !!

Pe genul asta de substrat nu merg particule mari sau ușoare ,mai ales rotunde, vor fi cărate foarte ușor de curenți ! Merge combinatie de nada fina, medie , cu peleți de 2 , max 4mm preumectati, semințe puse la umflat sau semi-fierte ( grâu, porumb, cânepă , mei..)
Despre nadire pe zone cu pietris , mâl si piatra in următoarea postare !!

Speram ca va placut articolul Tehnici de nadire in pescuitul la feeder , este posibil sa-ti placa si  Pescuit la feeder noaptea pe dunare  Autor Florin Petcu – Feeder Passion sau Tehnici si metode pentru pescuitul la Method Feeder

Daca doresti sa contribui la articolul nostru o poti face cu placere de Aici, Noi tinem cont de sfaturile pescarilor, asta.. pentru ca ne pasa.

Nu uitati sa va Abonati la canalul nostru. Multumim

Aboneaza-te Dunare.ro Youtube